Heus aquí una mica de la nostra història:
A la matalasseria Fornells de Sant Fost (coneguts al poble i rodalies com a Cal Baster) s’hi fan matalassos de llana des de finals del segle XIX i l’ofici s’ha mantingut de generació en generació fins avui.
En aquell temps i fins la revolució industrial, tenir un matalàs de llana denotava posició benestant. Era un bé molt preuat: constava en herències i en les dots de les noies que s’havien de casar.
A principis del segle XX, els ullets es feien amb fil, amb la tècnica del trau, i a partir dels anys 50, els ullets van passar a ser metàl.lics.
De matalassos de llana n’hi havia amb dos tipus d’acabat:
– sense borlet, eren més econòmics, només com una màrfega, els vam deixar de fer a partir dels anys 40.
– amb borlet, que són els que fem encara avui
Les dones de la casa que volien refer el matalàs rentaven la roba ben de matí i la posaven a eixugar. El matalasser anava a la casa a una hora acordada, picava i airejava la llana i quan la tela era seca, refeia tot el matalàs per tal que a la nit estigués acabat per dormir-hi. Anaven carregats amb els bastons, les betes, el fil, la cera i les agulles. Normalment hi anaven amb bicicleta.
En aquell temps, hi havia havia establiments que recompraven la llana del matalàs ja molt vell i amb aquella llana s’elaboraven catifes.
Es recorda un eslògan publicitari dels anys 60 “El matalàs de llana resulta baratíssim, dura 3 generacions”.
Els matalassos de llana es van deixar de fer per la manca de ramats autòctons, l’última llana abans del boom dels matalassos de molles i altres, provenia d’Austràlia, cosa que feia augmentar el preu.
El sistema Greco es comença a fer pel Gremi de Matalassers a principis dels anys 70, per competir amb la suposada indeformitat dels matalassos de molles. Té molt d’èxit perquè a l’hora de dormir es dorm sobre la llana i la planxa indeformable interior fa de “molla” i permet mantenir intactes totes les propietats del matalàs de llana.
El gran avantatge de tots els temps dels matalassos de llana és que s’han fet sempre a mida, sense l’increment de preu abusiu que fan les marques al que se surt de l’estàndard.
D’aquesta manera es poden fer matalassos de bressol, de moisès, alhora que es poden fer mtalassos rodons o de mides exactes sense cap esforç especial.
El matalàs de llana, avui:
A DescansNatural comprem la llana Xisqueta, al Pirineu, que prové només de ramats autòctons. http://www.obradorxisqueta.cat/index.php/ca/quisom
i fem servir el sistema Greco amb una planxa d’escumació de soja, que permet triar el grau de duresa del matalàs alhora que el fa totalment transpirable de manera natural.
Fem els matalassos artesanalment nosaltres mateixos, com sempre, així que podreu trobar la confiança i la tradició de mans d’experts i podreu fer qualsevol consulta.
Podeu contactar amb nosaltres al 93.570.18.49 o a info@descansnatural.com